Tajuk Makan Secara Sihat Di Tahun Baru Cina - Makan Secara Sihat, Resipi Kehidupan Sihat《舌尖上的健康》新春饮食指南新闻发布会
Penerangan

 

 JATA.gif

KENYATAAN AKHBAR

MENTERI KESIHATAN MALAYSIA

MAKAN SECARA SIHAT DI TAHUN BARU CINA

“MAKAN SECARA SIHAT, RESIPI KEHIDUPAN SIHAT

 fok.JPG

4 FEBRUARI 2013

 

 

Dalam masa beberapa hari lagi, rakyat Malaysia khususnya kaum Cina akan menyambut perayaan Tahun Baru Cina dan berdasarkan kalendar Cina, tahun 2013 merupakan tahun ular. Tidak lengkap sesuatu perayaan itu sekiranya tidak dihidangkan dengan pelbagai jenis juadah.  Oleh itu, kita cenderung untuk makan secara berlebihan daripada biasa. Pengambilan makanan yang berlebihan di musim perayaan boleh mengakibatkan penambahan berat badan.  Pada tahun lepas, Kementerian Kesihatan Malaysia telah mempromosikan mesej ”88888”. Pertama, berhenti makan sebelum kenyang, iaitu lebih kurang 80% kenyang. Kedua, amalkan makan malam sebelum jam 8 malam. Ketiga, minum 8 gelas air kosong. Keempat, tidur 8 jam sehari. Kelima, berjalan sekurang-kurangnya 8,000 langkah. 10,000 langkah lebih bagus.

Tinjauan perubahan status berat badan di kalangan 181 orang dewasa berbangsa Cina di Malaysia mendapati, sebanyak 51.4% responden mengalami peningkatan berat badan selepas 15 hari menyambut Tahun Baru Cina. Secara purata, peningkatan berat badan adalah sebanyak 0.7 kg.

 

Dalam usaha untuk mempromosikan amalan makan secara sihat, Kementerian Kesihatan Malaysia dengan kerjasama Persatuan Restoran Selangor & Wilayah Persekutuan Ku Su Shin Choong Hung telah membentuk 12 resipi sihat bagi makanan istimewa yang dihidang semasa perayaan Tahun Baru Cina. Kebanyakan resipi telah diubahsuai dengan penggunaan ramuan semula jadi dan kurang gula, garam dan lemak. Hidangan menjadi lebih berkhasiat tanpa mengubah rasa asli makanan tersebut. 

 

Mesej utama pada tahun ini adalah “Sayur-sayuran, Bijirin, Lemak dan Garam, Amalkan 3665 Setiap Hari!

  • 3 sajian sayur-sayuran
  • 6 sajian bijirin
  • Hadkan kepada 60g lemak  
  • Hadkan kepada 5g garam

Satu sajian sayur-sayuran bersamaan dengan ½ cawan atau 4 sudu makan sayur-sayuran berdaun hijau (dimasak). Satu sajian bijirin pula bersamaan dengan 2 senduk nasi putih atau 6 keping biskut kraker.

 

Untuk kekal sihat, kita perlu berhati-hati dan bijak dalam memilih makanan. Ikutilah panduan makan secara sihat semasa sambutan Tahun Baru Cina seperti yang disarankan dalam buku kecil “Makan Secara Sihat, Resipi Kehidupan Sihat”. Salinan buku ini boleh dimuat turun dari laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia; http://www.moh.gov.my atau http://nutrition.moh.gov.my.

 

Hayatilah musim perayaan ini dengan penuh kegembiraan tanpa menjejaskan kesihatan. Oleh itu, pesanan saya kepada semua rakyat Malaysia, makanlah secara sihat kerana “Makan Secara Sihat Kunci Kesihatan”.

 

Selamat Menyambut Tahun Baru Cina. Semoga tahun ini kita akan lebih sihat, harmoni dan bahagia. Gong Xi Fa Cai.

 

DATO’ SRI LIOW TIONG LAI

Menteri Kesihatan Malaysia

4 Februari 2013

 

JATA.gif

马来西亚卫生部长 

新闻稿 

 fok.JPG

 

《舌尖上的健康》新春饮食指南新闻发布会 

2013 年2 月4 日

 

 

全体马来西亚人民将在来临的2月10日,一同欢庆农历新年。根据农历的计算,2013年是癸已年,也就是蛇年。在这全民共庆的佳节里,各类的美食佳肴是不可或缺的一环。因此,我们通常会倾向于摄取过量的食物。佳节期间过量的饮食会导致体重增加。因此,马来西亚卫生部在去年已经推出了“88888”健康饮食指南,以鼓励全民一起健康快乐地欢度佳节。“88888”的意思是:

 

    第一:饱之前就停止进食(约8分饱)
    第二:晚上8点前吃晚餐
    第三:饮用8杯白开水
    第四:睡眠足8小时
   

第五:最少歩走8,000步,10,000步更好


但是,在去年一项针对181位成年人的调查中,有51.4%的受访者的体重在15天的新春佳节内平均增加了0.7公斤。

 

为了更进一步的鼓励与帮助全民迈向更健康的新年,马来西亚卫生部首度与马来西亚雪隆姑苏慎忠行餐饮业公会携手打造了12道精明年菜食谱,以供大众在来临的佳节期间,更有效的实践健康和均衡的饮食习惯。在这12道食谱当中,当然少不了传统年菜的常客,如:花开富贵(节瓜烩杏鲍菇),万事如意(肉松春卷)等。这些食谱是由姑苏行的师傅及卫生部的营养师们精心改造,采用了各种天然食材,以达至少油,少盐又少糖却不失其原味的效果。

 

除此以外,卫生部也延续了去年的步伐,诚意推出全新的“菜米油盐–天天3665”新春饮食指南,以供大家一同实践。“菜米油盐–天天3665”是指:

 

    三份蔬菜不能少 
    六份米类恰恰好 
    六十克油已不少 
    五克食盐控制好 
     
  注: 1份蔬菜 = ½ 杯或4饭匙深绿色叶蔬菜类(已煮熟)
    1份米类 = 2饭勺米饭或6片苏打饼干

 

我希望公众们会以这本《舌尖上的健康》新春饮食指南为参考,精明地选择所摄取的食物,以确保身体的健康。这《舌尖上的健康》可以从马来西亚卫生部的官方网站下载(http://www.moh.gov.my 或 nutrition.moh.gov.my)。

 

让我们用愉快的心情和健康的身体,一同欢庆来临的癸已年。最后,我呼吁全体马来西亚人民共同从美味中吃出健康,因为健康是从我们的舌尖上开始的。

 

我谨代表卫生部全体同仁,恭贺各界新年快乐,万事如意。愿在新的一年里,我们会更加健康,和谐和幸福。

 

拿督斯里廖中莱

马来西亚卫生部长

2013年2月4日

 

 

 

Ditambah pada 03-02-2013 04:00:00

Lampiran-lampiran