MyGov Portal
SearchFunction
Privacy Policy
feedbackform
PDPA
Broadcast
Pengenalan Kami
Berita
Soalan Lazim
Pekeliling
Hubungi Kami
Multilang
Sitemap
W3C Disability Accessibility
Number of Online Services
Freedom of Information
Online E-Participation
image
Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T

bm en

Print
Tajuk Minyak Masak Terpakai Yang Mengandungi Total Polar Compound (TPC) Yang Berlebihan
Penerangan

 

JATA.gif

KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA


KENYATAAN AKHBAR

 
MINYAK MASAK TERPAKAI YANG MENGANDUNGI TOTAL POLAR COMPOUND (TPC) YANG BERLEBIHAN

 


Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin menjelaskan bahawa pihak pengguna tidak perlu bimbang berhubung laporan akhbar The Star pada 13 Disember 2011 berkaitan kandungan Total Polar Compound (TPC) di dalam minyak masak melebihi tahap yang disarankan dan dakwaan minyak masak dalam plastik yang dijual di pasaran tempatan adalah minyak masak terpakai. 


TPC adalah indikator kualiti bagi mengukur tahap degradasi (kerosakan) minyak masak yang digunakan semasa menggoreng dan ia tidak menjejaskan kesihatan manusia. Tahap maksimum TPC yang digunakan sebagai penunjuk bagi minyak masak perlu dibuang adalah 25% di mana kualiti minyak masak akan menurun. Tahap ini adalah sama seperti yang ditetapkan oleh kebanyakan negara di Kesatuan Eropah.

KKM peka akan perkara ini di mana pada tahun 2007, KKM dengan kerjasama Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menjalankan kajian kandungan TPC ke atas minyak masak yang sedang digunakan daripada penjual makanan (food street vendor) di sekitar Lembah Klang. Sebanyak 96 sampel minyak masak telah diambil dan dianalisis, di mana hanya enam (6) sampel sahaja yang dikesan mengandungi TPC melebihi 25%. 


Selain itu, KKM juga turut menjalankan kajian makmal terhadap kesan penggorengan makanan berulang kali ke atas kandungan TPC di dalam minyak masak. Kajian menunjukkan selepas 40 kali penggorengan, kandungan TPC masih berada di bawah tahap maksimum yang disarankan.


Berhubung dakwaan minyak masak terpakai yang dijual di pasaran tempatan, pada tahun 2010, KKM dengan kerjasama UPM telah menjalankan pemantauan ke atas kualiti minyak masak yang dibungkus di dalam plastik dan dijual di pasaran tempatan. Pemantauan tersebut dijalankan di 6 buah negeri (Negeri Sembilan, Melaka, Kedah, Sabah, Terengganu, Selangor dan Sarawak) dan melibatkan 40 sampel minyak masak. Hasil kajian menunjukkan kesemua sampel minyak masak tersebut merupakan minyak sawit tulen dan tiada kesan pencampuran dengan minyak masak terpakai. Dalam analisis yang dijalankan, komposisi asid lemak merupakan indikator sekiranya minyak masak tersebut pernah digunakan.

 
Ketulenan minyak masak perlu ditentukan melalui pelbagai jenis parameter analisis dan tidak hanya bergantung kepada TPC sahaja, malahan perlu meliputi spesifikasi lain yang telah diperuntukkan di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985. Buat masa ini, pihak KKM sedang mempertimbangkan keperluan menetapkan tahap TPC dalam minyak masak. 


Di samping meneruskan pemantauan ke atas ketulenan minyak masak yang dijual di pasaran, KKM akan menjalankan kawalan di sepanjang rantaian bekalan makanan bagi produk ini. Setiap pengilang minyak masak perlu didaftar dan mempunyai sistem keselamatan makanan sepertimana yang dikehendaki di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009. KKM akan pastikan bahan mentah yang digunakan, post-harvest, pengangkutan, pengilangan, pembungkusan dan penjualan adalah terkawal. 


Sebarang aduan atau maklumat berkaitan dengan isu keselamatan dan kualiti makanan boleh disalurkan kepada Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah terdekat atau melalui laman sesawang Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM). KKM turut menyediakan panduan kepada pengguna di rumah mengenai amalan yang baik untuk minyak masak berulang kali dan ia boleh diperolehi daripada laman sesawang BKKM  http://fsq.moh.gov.my.

 


DATO’ SRI DR. HASAN BIN ABDUL RAHMAN

KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA

13 DISEMBER 2011

Ditambah pada 12-12-2011 04:00:00

Lampiran-lampiran