MyGov Portal
SearchFunction
Privacy Policy
feedbackform
PDPA
Broadcast
Pengenalan Kami
Berita
Soalan Lazim
Pekeliling
Hubungi Kami
Multilang
Sitemap
W3C Disability Accessibility
Number of Online Services
Freedom of Information
Online E-Participation
image
Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
    T
    T
    T
    T
    T
    T

REFORMASI KAWALAN KESELAMATAN MAKANAN ASAS KEPADA KESIHATAN & KESEJAHTERAAN RAKYAT

5 Julai 2025 — YB Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, Menteri Kesihatan, merasmikan Ekspo Makanan Selamat (eMAS) 2025 dan Sambutan Hari Keselamatan Makanan Sedunia (WFSD) Peringkat Kebangsaan di Putrajaya.

Bertemakan “Food Safety: Science in Action”, sambutan ini menekankan peranan sains dalam membentuk sistem keselamatan makanan yang kukuh dan lestari. eMAS menjadi platform menghubungkan ilmu, advokasi dan tindakan demi kesejahteraan rakyat selari dengan nilai Malaysia MADANI.

Intipati WFSD & eMAS 2025:

  • Sains sebagai asas reformasi keselamatan makanan melalui pembangunan standard,
  • garis panduan Codex dan penilaian risiko
  • Pelancaran Modul Latihan Pengendali Makanan Khas untuk OKU
  • Peningkatan 24.9% premis makanan menerima pengiktirafan Bersih dan Selamat (BeSS) (11,200 kepada 13,998 premis)
  • Penubuhan National Centre for Food Safety (NCFS)
  • Aktiviti interaktif sepanjang eMAS 2025 seperti pameran, pocket talk, reruai dan acara pentas

Komitmen KKM:

  • Perkukuh sistem keselamatan makanan berasaskan sains, teknologi dan penilaian risiko

  • Inisiatif advokasi: Perhati & Pilih dan Lihat Hidu Rasa.
  • Menerajui teknologi makanan dalam perkhidmatan awam melalui SSPA
  • Modul FooYoo (Food Safety for Young Generation) untuk celik makanan dalam kalangan belia.
  • Luaskan penglibatan OKU dalam sektor makanan melalui latihan & pensijilan
  • Didik pengguna membaca label dan amalkan keselamatan makanan
  • Perkukuh dasar dan strategi keselamatan makanan berpaksikan data dan sains
  • Galakkan pensijilan BeSS secara menyeluruh.

eMAS 2025 dan WFSD adalah usaha berterusan kerajaan MADANI menjadikan keselamatan makanan asas kesihatan, pembangunan sosioekonomi dan kesejahteraan negara.

Turut hadir: Dr Ismuni Bohari, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam)

• YBrs Ts. Zailina Abdul Majid, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Keselamatan & Kualiti Makanan)

#KKMPrihatin #ANMS #SihatBersama #MalaysiaMadani #MalaysiaSihat #MADANIBekerja #RancakkanMADANI

 

image image image image
image image image

Kemaskini pada 2025-07-29 10:56:56 daripada UKK Norhanita

  •  
  • Print
  • Email this page