MyGov Portal
SearchFunction
Privacy Policy
feedbackform
PDPA
Broadcast
Pengenalan Kami
Berita
Soalan Lazim
Pekeliling
Hubungi Kami
Multilang
Sitemap
W3C Disability Accessibility
Number of Online Services
Freedom of Information
Online E-Participation
image
Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T

bm en

LAWATAN KERJA YB TIMBALAN MENTERI KESIHATAN KE HOSPITAL SIBU, SARAWAK.

21 Julai 2023- YB Lukanisman Bin Awang Sauni, Timbalan Menteri Kesihatan telah mengakhiri siri lawatan beliau di Sarawak dengan lawatan terakhir di Hospital Sibu, Sarawak.

Taklimat mengenai Hospital Sibu diberikan oleh Dr. Nanthakumar A/L Thirunavukkarasu, Pengarah Hospital Sibu diikuti dengan taklimat mengenai fasiliti-fasiliti kesihatan bahagian Sibu oleh Dr. Teh Jo Hun, Pegawai Kesihatan Bahagian Sibu. Sementara taklimat mengenai pergigian bahagian Sibu telah diberikan oleh Dr. Wong Siong Ting, Pegawai Pergigian Bahagian Sibu.

Hospital Sibu mula beroperasi pada 1 September 1994. Hospital Sibu merupakan Hospital ke-2 terbesar di Sarawak dengan mempunyai katil sebanyak 662.

Hospital Sibu merupakan Lead Hospital Kluster Zon Tengah bagi Non-Lead hospital untuk hospital Kapit, Hospital Kanowit dan Hospital Daro. Oleh itu, Hospital Sibu dijadikan sebagai hospital rujukan untuk zon tengah Sarawak dari 8 hospital daerah dan 20 klinik kesihatan.

YB Lukanisman telah melawat sekitar hospital Sibu termasuk beberapa lokasi di Jabatan kecemasan, Farmasi dan seduan hall yang merupakan hospital medan, tempat untuk menempatkan pesakit Covid sebelum ini.

Turut hadir ialah YBrs. Dr. Ooi Choo Huck, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Sarawak, YBrs. Dr. Mohd Azman bin Yacob, Pengarah Bahagian Perkembangan Perubatan KKM, YBrs. Dr. Veroncia Lugah, Timbalan Pengarah JKN Sarawak (Kesihatan Awam) dan YBrs. Dr. Azlee bin Ayub, Timbalan Pengarah JKN Sarawak (Perubatan).

image image image
image image image
image image image

Kemaskini pada 2023-08-10 12:18:40 daripada UKK Norhanita

 •  
 • Print
 • Email this page