Page 301 - LAPORAN TAHUNAN KKM 2019
P. 301

Imej 9. 9
                            Sekitar Pertandingan Inovasi Peringkat PKKM Tahun 2019

















                                     Sumber: Program Keselamatan dan Kualiti Makanan, KKM
               INTERNATIONAL FOOD SAFETY TRAINING CENTRE (IFSTC) MALAYSIA


               Pada tahun 2019, sejumlah 11 latihan teknikal telah dilaksanakan oleh IFSTC Malaysia.
               Seramai 331 orang peserta yang terdiri daripada pelbagai stakeholder seperti industri
               makanan, agensi kerajaan, ahli akademia, agensi swasta dan pegawai daripada PKKM
               di semua peringkat telah menyertai latihan yang dianjurkan (Jadual 9.5 dan 9.6; Imej
               9.10 dan 9.11).
                                                   Jadual 9.5
                           Senarai Latihan yang Dianjurkan IFSTC Malaysia Tahun 2019


                BIL                    LATIHAN                                TARIKH
                1.    Food Safety Training for Auditor Under                5 hingga 7 Mac 2019
                      ACB-HACCP Scheme

                2.    Product Labelling and Hands On                      19 hingga 20 Mac 2019
                3.    Food Defense Mechanism & Certification               9 hingga 10 April 2019

                4.    Hazard Analysis Critical Control Point               18 hingga 20 Jun 2019
                      (HACCP)-Implementation
                5.    Food Act 1983, Its Regulation & Updates               2 hingga 3 Julai 2019

                6.    Food Safety Assurance Program & Licensing           23 hingga 24 Julai 2019
                7.    Food Safety Training for Auditor Under               6 hingga 8 Ogos 2019
                      ACB-GMP Scheme

                8.    Food Safety Inspection Training                    26 hingga 29 Ogos 2019
                9.    Product Labelling and Hands On (II)          11 hingga 12 September 2019

                10. Product Labelling and Hands On (III)                1 hingga 2 Oktober 2019
               Sumber: Program Keselamatan dan Kualiti Makanan, KKM





                                                                                       LAPORAN TAHUNAN
                                                                        KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA 2019  291
   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306